diumenge, 23 de desembre del 2012

divendres, 21 de desembre del 2012

FELICITACIÓ NADAL





"Però el Nadal ens ha pintat el rostre
 amb un vermell precís i decidit
 i ens dóna un sentiment de llar, de sostre,
 de terra,de nissaga i d'esperit"

  J.M. de Sagarra El poema de Nadal (Cant final)

          
       BON NADAL  2012                    

GUANYADORS CONTES DE NADAL







Ja coneixem els guanyadors i guanyadores del concurs de Contes de Nadal :

1r. PREMI BATXILLERAT A : Roser Vales per "El globus vermell"
 1r. PREMI BATXILLERAT B : Ariadna Sanglas "La història de l'arbre de Nadal"

Properament us posaré l'enllaç per si els voleu llegir.El divendres 21 de desembre a les 10h. lliurarem els premis a la biblioteca. 

ENHORABONA!

 

dilluns, 10 de desembre del 2012

CANÇÓ DE NADAL DE CHARLES DICKENS

Es tracta d'un relat (una short story,com diuen els anglesos) considerat d'ambient gòtic on hi apareixen uns fantasmes.
En aquesta petita novel·la Charles Dickens ens descriu com ningú l'ambient anglès fosc,fred,boirós,nevat i ens dibuixa la misèria de la gent i les acusades diferències socials. No obstant, no deixa de banda l'aspecte humà de la trama,amb la pobra família de l'empleat del protagonista i el seu fill malalt,el petit  Tim,que sap animar tothom malgrat la seva precària salut.
Tres famosos fantasmes- Nadal passat,present i futur
  ens fan viatjar en el temps per mostrar els errors ja comesos i les amenaces pendents.

El Sr. Ebeneezer Scrooge, un suposat home cruel,gasiu,esquerp i malcarat esdevé víctima de la seva pròpia inacapacitat per relacionar-se amb l'entorn i per estimar. Aquesta és la idea que li transmeten els fantasmes que volen impunement per casa seva durant el Nadal glaçat. Quan el fantasma del futur li ensenya la seva solitària mort, està reflectint tot allò que ha estat realment la seva vida.
Es pot entendre un missatge  moralitzant en la història,encara que potser no va ser la intenció real de l'autor, el que sí és cert és que ens mostra una societat anglesa plena d'injustícia, problemes socials i una gran diferència de classes
El fet d'entendre la novel·la amb aquest missatge ens va molt bé per mostrar la situació de la nostra societat actual,talment mancada de tolerància i generositat, sobretot en aquestes dates nadalenques que volen ser una explosió de felicitat i harmonia.

diumenge, 9 de desembre del 2012

dissabte, 1 de desembre del 2012

ARRIBA A LA BIBLIOTECA MEJOR MANOLO



Ja teniu disponible a la nostra biblioteca l'última entrega de Manolito Gafotas,Mejor Monolo. Però Manolito ha crescut i per tant, també ho han fet els seus lectors.
La primera aventura de Manolito va veure la llum en forma de llibre el 1994, però el personatge ja feia temps que existia a la ràdio on la mateixa Elvira Lindo escrivia els guions i donava veu al personatge. A l'Elvira les aventures de Manolito li van suposar al 1998 el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.
Fins ara la sèrie consta de vuit títols que podeu trobar a la biblioteca i narra les aventures d'un nen que viu a Carabanchel Alto i que amb la seva peculiar forma de veure la vida i envoltat de la seva família i els seus amics ens farà passar una molt bona estona

LA BIBLIOTECA PREPARA EL NADAL


Ja portem un parell de dies preparant l'arribada del Nadal a la biblioteca.

- 1 ESO - Els alumnes felicitaran el vell Gruber, el protagonista de La felicitació, el primer dels Contes per a un món millor, cada alumne li escriurà com si fos un habitant més de la vall d'Àsper seguint les instruccions que donarà la professora a classe

2n ESOEls nois i noies de segon s'hauran de posar dins la pell del noi del pijama de ratlles, el petit Schmuel, i imaginar el que ell podria desitjar, pensar, somiar...Cadascun escriurà aquest pensament dins d'una estrella de cartolina daurada, símbol nadalenc però també, com ja sabem, el símbol que els jueus foren obligats a portar cosit a la seva roba perquè tothom els pogués identificar com els enemics que el nazisme havia d'exterminar.

3r ESO - Els alumnes expressaran els seus pensaments i desitjos en frases elaborades segons el criteri estètic i la creativitat de cadascú. Escriuran les seves idees en boles nadalenques de cartolines acolorides i amb elles configuraran un arbre de Nadal.

4 ESO - El/les alumnes de 4t escolliran un llibre que els hagi agradat i en reproduiran la portada amb una frase extreta del propi llibre i triada per ells seguint el gust i criteri propis. Aquestes cobertes penjaran de l'arbre de Nadal que hi haurà a la biblioteca.

Penjarem les boles de tercer, les estrelles de segon i les felicitacions de primer al passadís de baix, a tocar de la biblioteca. A dins, hi haurà l'arbre del qual penjaran les cobertes elaborades pels de 4t.

Gràcies per la teva col·laboració! 

dimecres, 28 de novembre del 2012

CONCURS DE CONTES DE NADAL-1r. BATXILLERAT

La Biblioteca de l'Institut Caparrella convoca un concurs de contes de Nadal per a relats relacionats amb aquesta temàtica.Les narracions fetes pels alumnes de 1r. de batxillerat es poden presentar entre el 12 i el 14 de desembre.

L'extensió màxima és de dos folis, amb el tipus de lletra Times New Roman cos 12 amb una interlínia d'un espai i mig.
Poden anar complementats amb dibuixos o il·lustracions.
 No es poden presentar més de dos propostes per participant.

El guanyador o guanyadora es coneixerà a través del Bloc de la Biblioteca el dia 20 de desembre.
El jurat del concurs estarà format únicament per la professora de llengua catalana de 1r. de Batxillerat.

El lliurament de premis es farà el dia 21 de desembre a la biblioteca del centre.

Aquí us deixo els elements bàsics del conte per si els vols repassar.
EL TEXT NARRATIU : EL CONTE

Si us voleu inspirar un deixo un enllaç on hi ha un relat ambientat en aquesta època de l'any.

En Pere Calders també té contes inspirats en el Nadal,aquí et deixo "NIT DE PAU I BONES FESTES"

diumenge, 18 de novembre del 2012

PERE CALDERS I EL SEU CENTENARI

Us recordo que aquest any es commemora els cent anys del naixement de quatre escriptors : Avel·lí Artís-Gener, Josep Ferrater Mora, Pere Calders i Joan Sales (a l'estiu ja vam publicar la notícia).
Aquí us deixo l´enllaç, molt interessant,a l'exposició virtual "Imatges i paraules de Pere Calders : una invasió subtil".
El portal es nodreix del material llegat per la família Calders a la Universitat Autònoma de Barcelona.
A cadascun dels apartats de l'exposició (els pares,anys d'aprenentatge,arts i oficis,la guerra i l'èxode,l'exili a Mèxic,Catalunya i la maduresa) trobem informació sobre el moment vital de l'autor il·lustrada amb moltes imatges

diumenge, 4 de novembre del 2012

75è.ANIVERSARI DEL BOMBARDEIG DEL LICEU ESCOLAR DE LLEIDA

El 2 de novembre de 1937 l'aviació alemanya (italiana, per altres) va bombardejar indiscriminadament la ciutat de Lleida. Els alumnes i professors del Liceu Escolar varen ser els principals afectats pel bombardeig (50 morts).
El Liceu Escolar, fundat a l'any 1906 per Frederic Godàs, va ser una institució educativa avançada al seu temps i defensora dels valors democràtics.
Des de l' any 2007, una escultura a l'avinguda de Blondel, a l'indret on s'alçava l'edifici, recorda els fets ocorreguts el 2 de novembre de 1937.


Aquest any es commemora el 75è aniversari  i  nosaltres amb aquest poema de Màrius Torres volem retre homenatge a les víctimes d'aquell horror,alhora que desitgem que uns fets similars mai més es tornin a repetir. 




 

PRESÈNCIA

Com si les teves mans sobre els meus ulls, encara
poguessin, com antany, aturar-se amb amor,
em plau, quan penso en tu, de tancar els ulls. Sonor,
el teu record es mou en la penombra clara...

Torno a sentir els teus passos allà lluny, en la llum.
En mesuro, amb el to i el ritme, la distància.
Ata t'atures, prop. Aspiro, rosa rància,
una ràfega ardent del teu antic perfum!

Els records, els sentits, tota la meva vida,
callen, davant l'angoixa vigilant de l'oïda
que et persegueix en el silenci on et reculls.

Si ara estengués els braços en el fosca, podria
agombolar-te encara, somni de cada dia.
Però ja no hi seràs quan tornaré a obrir els ulls.


  24 de gener, 1938




 Màrius Torres dedicà aquest sonet a la seva mare.Ens parla dels sentits, de la vida, dels records que ens acompanyen...

A TOTES AQUELLES PERSONES QUE VAREN PERDRE ELS SEUS ÉSSERS ESTIMATS.

dissabte, 27 d’octubre del 2012

SESSIONS D'ASSESSORAMENT A LA BIBLIOTECA


La Biblioteca Caparrella ha acollit durant el mes d'octubre els alumnes de 1r.d'ESO per explicar-los el seu funcionament (normes, ús del servei de préstec, organització...).
La primera sessió es va iniciar el 2 d'octubre i la darrera ha estat el passat dia 23.

Us adjunto el pòster digital que es va utilitzar per fer aquesta difusió i també una presentació de fotografies de l'activitat :


LA PRESENTACIÓ BIBLIOTECA CAPARRELLA ALS ALUMNES DE 1r. D'ESO on PhotoPeach:









EL PÒSTER DIGITAL:


diumenge, 21 d’octubre del 2012

MARC QUINTANA entre els finalistes al Premi Planeta 2012

La notícia em va sorprendre d'allò més: 
-" En Marc ha quedat entre els deu finalistes al Premi Planeta 2012!".
Vaig haver de fer-ho repetir diverses vegades. És cert, la novel·la d'en Marc Quintana ha estat seleccionada entre les deu millors.
Ningú  no en sabíem res, ni la seva pròpia família.Però és que si es coneix a en Marc s'entèn ben bé : impera en la seva forma d'actuar el seu tarannà discret,humil,amant d'allò que és seu, dels seus amics,de la seva terra : la vall de Boí.
Coneixíem la seva gran afició a la lectura, tant d'obres clàssiques com de darreres novetats literàries. En canvi, desconeixíem que havia volgut provar d'escriure la seva primera novel·la i que l'havia presentada al premi Planeta d'enguany.
Ell, simplement, en resta importància :
- "Se'm va acudir de presentar-la i ho vaig fer"...
Biòleg, resident a Santa Coloma de Farners,busca refugi entre les seves muntanyes sempre que pot i les gaudeix amb els seus. Precisament contextualitza la seva novel·la al Pirineu de Lleida, terra que coneix bé i que estima com ningú.
De tot això, em resten unes ganes enormes de llegir la seva obra, ja que espero que la publiquin properament.

MARC QUINTANA LLEVOT - "El bosque y los árboles"

ENHORABONA, MARC! 


L'escriptor madrileny Lorenzo Silva ha estat guanyador del LXI premi Planeta de novel·la amb "La marca del meridiano", l'esperadíssim retorn dels investigadors Benilcqua i Chamorro, als quals la professió de guàrdies civils els dóna un plus d'originalitat dins de la novel·la policíaca espanyola.
No és el primer premi que guanya Lorenzo Silva,autor d'una extensíssima obra de relats,assajos i articles. 

A la nosta BIBLIOTECA tenim:

- " Algún día,cuando pueda llevarte a Varsovia"
- " El alquimista impaciente"(Premi Nadal 2000)
- "El cazador del desierto"
- "La lluvia de París"

ACOSTA'T A LA BIBLIOTECA CAPARRELLA

Els alumnes de 3r.ESO A i B han realitzat uns textos publicitaris de la nostra bliblioteca.
El text selecccionat ha estat:  


BIBLIOTECA CAPARRELLA

Els llibres t’obren les portes al món



Els llibres no només et permeten entendre millor el món sinó que hi ha un món dins de cada llibre: el món de la ciència, el món de la naturalesa, el món de les aventures, el món dels números, el món dels viatges, el món de la història... tots els mons que et puguis imaginar els trobaràs als llibres de la biblioteca.
Cada cop que llegeixes un llibre obres una porta a un nou món. I qualsevol cosa, lloc o costum que et puguis trobar viatjant, tot, ho pots trobar en algun llibre de qualsevol biblioteca.

Envoltat de tot el saber dels llibres i un entorn de silenci, la biblioteca t’ofereix un lloc acollidor per poder llegir, fer deures, relaxar-te o estudiar.

Escull el teu món i gaudeix-lo a la biblioteca. A part de passar una bona estona, ampliaràs coneixements, aprendràs coses noves i podràs entendre amb més facilitat la societat que ens envolta i el món en què vivim.


 


Per trobar tot això i més... T’ESPEREM A LA BIBLIOTECA!




Àngels Solanelles- 3r. ESO B

dissabte, 13 d’octubre del 2012

L'escriptor xinès Mo Yan guanya el premi Nòbel de literatura 2012





Segons l'Acadèmia Sueca,Mo Yan ha creat un món literari de gran complexitat,barreja de fantasia i realitat i de perspectiva històrica i social. La institució ha premiat sorprenentment amb el Nòbel de Literatura 2012 "el realisme al·lucinatori"de Mo Yan,un dels principals escriptors xinesos vius,que aplega a les seves obres el conte,la història i el món contemporani.
Comparat amb narradors com Garcia Màrquez i William Faulkner,l'autor parteix de la tradició xinesa,de la cultura narrativa popular,sense deixar de banda la crítica social.
Mo Yan,que en realitat es diu Guan Moye,adoptà el seu pseudònim ("no parlis",en mandarí) en la seva primera novel·la,ja que tenia fama de ser massa directe al parlar i volia recordar-se a si mateix que no havia defer-ho massa.
Obres escrites:
-"Hong gaoliang jiazu" (Sorgo rojo)1987,  portada al cinema.
-"Tianghang suantai zhi ge"(Las baladas del ajo)1989
- "Fengru feitun" (Pechos grandes y caderas anchas) 1995
"Wa" (Rana)2010
Mo Yan és el primer xinès resident al país que rep el Nòbel, ja que Gao Xijian vivia a França i tenia la nacionalitat francesa quan a l'any 2000 guanyà el premi.

Recordem que Mo Yan succeeix al poeta suec Thomas Tranströmer, guardonat l'any passat.

Aquest vídeo t'ajudarà a conèixer millor aquest escriptor xinès:




dissabte, 29 de setembre del 2012

LA PORTA DELS TRES PANYS



                              LA PORTA DELS TRES PANYS
                              Sònia Fernández




Si estàs interessat en el món de la física quàntica t'interessarà aquest llibre clica aquí



Aquí tens un vídeo on Sònia Fernández parla del món de la física quàntica, és força interessant perquè ho explica d'una manera molt entenedora






diumenge, 23 de setembre del 2012

CINEMA TARDOR  A LA BIBLIOTECA PÚBLICA DE LLEIDA


    Programació activitats àrea  juvenil –    tardor 2012

Octubre


Data
Hora
Lloc
Durada
Activitat

Dimecres 24

17’30
Sala projeccions
160’
Edat a partir de 13 anys

cicle de cinema fantàstic “ Saga Crepuscle” adreçat a adolescents
Pel·lícula: Crepuscle





Novembre


Data
Hora
Lloc
Durada
Activitat


Dimecres 28

17’30
Sala projeccions
160’
Edat a partir de 13 anys
Cicle de cinema fantàstic “ Saga Crepuscle” adreçat a adolescents
Pel·lícula: Lluna nova




Desembre

Data
Hora
Lloc
Durada
Activitat

Dimecres 19

17’30
Sala projeccions
160’
Edat a partir de 13 anys
Cicle de cinema fantàstic “ Saga Crepuscle” adreçat a adolescents
Pel·lícula: Eclipse