diumenge, 20 de maig de 2012

Mor Carlos Fuentes


L'escriptor mexicà CARLOS FUENTES MACÍAS (Panamà, 1928 - Ciutat de Mèxic, 2012) ha estat un dels autors en llengua espanyola més importants de finals del segle XX. Crític del nacionalisme oficial mexicà, cosmopolita, va qüestionar durant tota la seva vida el seu país, Mèxic, per ser incapaç de construir una democràcia més autèntica. Des de la literatura va portar la narrativa en llengua espanyola cap a la modernitat.
Va ser de molt jove quan la seva vàlua literària va començar a sobresortir i a contribuir a la universalitat d'una generació d'escriptors extraodinaris que formarien l'anomenat "boom" llatinoamericà. Admirador d'autors com els britànics D:H: Lawrence (1885-19309 i Alhous Huxley (1894-1963), Fuentes considerava pertinent la ficció per respondre a les preguntes de com érem i com serem, i conèixer el món desproveïts de la racionalitat. "Ni la ciència, ni la lògica, ni la política ens donaran una resposta. tampoc no ens la donarà la novel·la. El que fa la novel·la és plantejar la pregunta d'una manera equívoca, d'una manera còmica, transgressora que les altres disciplines no ens permeten", va arribar a dir.
A la seva obra narrativa el mateix Fuentes la va anomenar L'Edad del tiempo, i inclou títols com Los dias emmascarados (1954), La región más transparente (1958), La muerte d'Artemio Cruz (1962), Gringo viejo (1985), La silla del águila (2003)...Entre els seus assajos destaquen títols com Cervantes o la crítica de la lectura (1976), Los 68 (2005) i La gran novela latinoamericana (2011).
Entre els molts premis que ha rebut destaquen el Cervantes (1987), el Príncep d'Astúries de les Lletres (1994), el de la Biblioteca Breve per Cambio de piel, i el Nacional de literatura de Mèxic (1984).

Carlos Fuentes amb els seus amics

TEXTO DE CARLOS FUENTES      

A LA BIBLIOTECA PODRÀS TROBAR DIFERENTS LLIBRES DE L'AUTOR :

- España registra el mayor aumento de emisiones de cambio climático en la UE. "El país", 29 de octubre de 2001.
- La gran novela latinoamericana. Alfaguara.
- La muerte de Artemio Cruz. Santillana.
- Shakespeare y cervantes, dos fundadores de la modernidad. "El país", 27 de noviembre de 2001.

ENTREVISTA A CARLOS FUENTES

        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada